Εάν δεν διαβάσατε το πρώτο μέρος, δείτε το τώρα (ή αργότερα, δεν παίζει ρόλο η σειρά) εδώ.
Κατηγορία τρίτη: τα ειδικά τρόφιμα και συστατικά
Σίγουρα σας έχει τύχει να αγοράσετε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό από το σουπερμάρκετ για να το δοκιμάσετε, για να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή, ή για να φτιάξετε κάτι για μία ειδική περίσταση: ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη για την τούρτα της φίλης που έχει δυσανεξία, κινόα γιατί είναι σούπερ φουντ και το βάζουν όλοι στις σαλάτες ή χρωματιστά σπρίνκλς σε σχήμα μονόκερου για τα καπκεικς της ανιψιάς. Και αφού τελειώσει το πάρτι ή το τραπέζι, μένετε να κοιτάτε τα κριτσίνια ολικής από φαγόπυρο και να αναρωτιέστε τι να κάνετε αυτό το τσάι του βουνού με ανθρακικό που πήρατε για τα κοκτέιλ της θεματικής βραδιάς που οργανώσετε.
Η λύση: χαρίστε τα
Είναι ωραίο να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα, όμως αν δεν σας αρέσουν τελικά, δεν χρειάζεται να τα υπομείνετε (ούτε να φορτωθείτε τις τυχόν θερμίδες τους χωρίς να τις απολαύσετε). Παρότι το κόστος για κάποια από αυτά τα ασυνήθιστα ή τρέντι συστατικά μπορεί να είναι σημαντικό, είναι καλύτερο να τα ξεφορτωθείτε εάν δεν σας αρέσουν ή δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε, παρά να τα αφήσετε να σας πιάνουν χώρο και να σας γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα καθώς χαλάνε σιγά – σιγά.
Συγκεντρώστε τα τρόφιμα και τα συστατικά που δεν χρησιμοποιήσατε και δεν έχουν λήξει και χαρίστε τα σε όσους θα τα ήθελαν: δώστε το αλεύρι χωρίς γλουτένη στη φίλη σας που έχει δυσανεξία και τα σπρινκλς στην μαμά της ανιψιάς σας (ή και στην ίδια κατευθείαν, θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα). Αν δεν ξέρετε ποιος θα ήθελε τι, ρωτήστε στην ομαδική με τις κολλητές ή σε αυτή του γραφείου μήπως κάποιος θα ήθελε να πειραματιστεί με κάποιο από αυτά τα περίεργα υλικά.
Κατηγορία τέταρτη: τα υφασμάτινα
Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, στην κουζίνα υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα απ’ ότι χρειάζεται και όχι αρκετά πανιά, πετσέτες, πιάστρες και άλλα κομμάτια υφάσματος. Χωμένα στο πίσω μέρος ενός ντουλαπιού, ή τσαλακωμένα σε ένα συρτάρι το οποίο σφηνώνει κάθε που πάτε να το ανοίξετε, τα υφασμάτινα πράγματα αυτά εμφανίζονται σε κάθε μετακόμιση για να ξανακρυφτούν στο σκοτάδι ενός ντουλαπιού μόλις ανοίξετε την πρώτη κούτα στο νέο σπίτι. Παρότι νομίζετε ότι τα χρειάζεστε όλα, η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιείτε πάντα τα ίδια πέντε και αγνοείτε τα άλλα 628 που έχετε, είτε γιατί δεν σας βολεύουν είτε γιατί δεν σας αρέσουν, είτε γιατί είναι λερωμένα και σας χαλάνε την αισθητική, είτε γιατί είναι ελαφρώς καμένα και σας θυμίζουν εκείνη τη φάση με τη χύτρα που έσκασε και δεν αυτό δεν είναι κάτι που θέλετε να θυμάστε.
Η λύση: ανακυκλώστε τα
Και πάλι συγκεντρώστε όλα τα πανιά, ποτηρόπανα, πετσέτες, γάντια φούρνου, πιάστρες, σουπλά, ακόμα και τα τραπεζομάντιλα σε ένα άλλο σημείο του σπιτιού και ξεσκαρτάρετέ τα με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα: ποια χρησιμοποιείτε; βάλτε τα χωριστά. Ποια δεν θέλετε να βλέπετε; βάλτε τα σε μια σακούλα. Στη συνέχεια, εξετάστε τα υπόλοιπα: γιατί δεν τα χρησιμοποιείτε; αν δεν σας βολεύουν ή δεν σας αρέσουν, βάλτε τα κι αυτά στη σακούλα, αλλιώς προσθέστε τα σε αυτά που χρησιμοποιείτε και δώστε τους προθεσμία έξι μήνες – αν δεν τα χρησιμοποιήσετε στο διάστημα αυτό, ξεφορτωθείτε τα. Τέλος, επιστρέψτε τα αγαπημένα σας: είναι κάποιο είναι φθαρμένο ή μυρίζει; βάλτε το κι αυτό στη σακούλα και κρατήστε μια σημείωση για να το αντικαταστήσετε, σημειώνοντας όμως και τα χαρακτηριστικά που είχε και σας βόλεψε (πχ ήταν από μικροΐνες, είχε σωστό μέγεθος κλπ). Και αφού τελειώσετε, πηγαίνετε τη σακούλα στην ανακύκλωση υφασμάτων.
Κατηγορία πέμπτη: τα ειδικά εργαλεία μίας χρήσης
Κόφτες φράουλας και ξεκουκουτσωτήρια για κεράσια, μπαλταδάκια για μαϊντανό και κουτάλια για το σερβίρισμα του γλυκού του κουταλιού, κόφτες τυριού με σύρμα και κουπάτ σε σχήμα τάρανδου: σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας ένα ή περισσότερα ειδικά εργαλεία που κάνουν ένα μόνο πράγμα το οποίο εσείς κάνετε από σπανίως έως ποτέ. Όλα τα ειδικά εργαλεία μίας χρήσης είναι χρήσιμα, εάν η χρήση τους αυτή είναι κάτι που κάνετε συχνά και η ύπαρξή τους σας διευκολύνει: εάν κάνετε κάθε Χριστούγεννα κουλουράκια σε χριστουγεννιάτικα σχήματα για το σπίτι και για δώρο σε όλους τους γνωστούς και φίλους, τότε μάλλον χρειάζεστε παραπάνω από ένα κουπάτ τάρανδου. Αν πάλι κάνετε μισή δόση κάθε τρία χρόνια αν το θυμηθείτε να πάρετε τα υλικά, τότε μάλλον θα κάνετε τη δουλειά σας και με ένα μόνο κουπάτ σε σχήμα αστεράκι.
Η λύση: πακετάρετέ τα
Συγκεντρώστε όλα τα ειδικά εργαλεία και συσκευές που έχετε σε ένα σημείο – οτιδήποτε έχετε να χρησιμοποιήσετε πάνω από 12 μήνες. Κάντε ένα πρώτο ξεκαθάρισμα και ξεφορτωθείτε ό,τι είναι χαλασμένο ή σπασμένο και ό,τι δεν θέλετε. Στη συνέχεια, συσκευάστε ότι μένει σε μία κούτα, κλείστε την και γράψτε απ’ έξω την ημερομηνία. Αποθηκεύστε την κούτα σε ένα σημείο που δεν ενοχλεί, σε μια αποθήκη ή πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Αν χρειαστείτε κάτι από την κούτα αρκετά ώστε να ανεβείτε στη σκάλα για να τη φτάσετε, ή να πάτε στην αποθήκη, πάρτε το, χρησιμοποιήστε το και στη συνέχεια βάλτε το στα ντουλάπια σας. Μετά 12 μήνες ξεφορτωθείτε την κούτα χωρίς να την ανοίξετε.
Αυτό ήταν! Τα καταφέρατε! Κάνατε ένα γενναίο ξεκαθάρισμα κουζίνας!
Μπράβο σας!
Η Ντικλατερού 🙂
ΥΓ: τέλος του μήνα σήμερα (ή σχεδόν), αλλά και του χειμώνα: αν σας περιτρυγυρίζει μια διάθεση για ευρύτερα ξεκαθαρίσματα, στο Patreon της Ντικλατερούς θα βρείτε τις προτάσεις μας για ένα μηνιαίο ξεκαθάρισμα όλου του σπιτιού που δεν θα σας φάει τα τριήμερα και θα σας αφήσει ένα σπίτι έτοιμο για την άνοιξη!
main image by Shvets Production via Pexels

