Πέντε κατηγορίες πραγμάτων που ίσως παραβλέπετε σε κάθε ξεκαθάρισμα κουζίνας

χρόνος ανάγνωσης:

3–5 λεπτά

Η κουζίνα είναι ίσως ο πιο απατηλός χώρος του σπιτιού, όταν πρόκειται για την ακαταστασία: είτε τη χρησιμοποιείτε καθημερινά για λουκούλλεια γεύματα, είτε μόνο για να αποθηκεύετε τα πουλόβερ σας όπως η Κάρι (η Μπράντσω; του SATC; κανείς;…), η κουζίνα είναι σε θέση να κρύψει πάρα πολλή ακαταστασία και πάρα πολλά άχρηστα πράγματα μέσα στα σκοτεινά βάθη των φιλόξενων ντουλαπιών της, οι γυαλιστερές πόρτες των οποίων καμουφλάρουν αποτελεσματικά το χάος. Και ακόμα και εάν έχετε καταφέρει να θέσετε υπό έλεγχο την αταξία στους πάγκους και στα ντουλάπια με τα τρόφιμα (μπράβο σας!), υπάρχουν πέντε κατηγορίες πραγμάτων που συχνά ξεφεύγουν από το συνηθισμένο ξεκαθάρισμα:

Κατηγορία πρώτη: τα δωρεάν

Ακόμα και εάν παραγγέλνετε φαγητό απ’ έξω σπάνια, είναι πολύ πιθανό να τα έχετε συναντήσει: πρόκειται για πράγματα που έρχονται από μόνα τους στο σπίτι, μαζί με τα πράγματα που φέρνουμε στην κουζίνα: χαρτοπετσέτες και πλαστικά δοχεία φαγητού από ντιλίβερι, μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης, ξυλάκια για το κινέζικο, μονοδόσεις για κέτσαπ, μουστάρδα ή και αλάτι, σακούλες χάρτινες και πλαστικές, κατάλογοι εστιατορίων που κάνουν διανομές, καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια κ.α. Καμιά φορά (σπανιότερα πλέον) πρόκειται και για δείγματα προϊόντων από το σουπερμάρκετ, για παράδειγμα κάψουλες για το πλυντήριο πιάτων ή άλλες προωθητικές μικροσυσκευασίες. “Δωρεάν” ή περισσευούμενα, τα πράγματα αυτά τείνουν να στοιβάζονται σε συρτάρια και ντουλάπια στην κουζίνα, καθώς ναι μεν φαίνεται να έχουν λόγο ύπαρξης και χρησιμότητα, και άρα δεν σας κάνει καρδιά να τα πετάξετε, δεν φαίνεται να έχουν λόγο ύπαρξης και χρησιμότητα στη δική σας ζωή, και άρα μαζεύονται χωρίς να χρησιμοποιούνται.

Η λύση: πετάξετε τα

Συγκεντρώστε όλα τα “δωρεάν” από την κουζίνα σας σε ένα μεγάλο τραπέζι σε άλλο δωμάτιο, χωρίστε τα σε κατηγορίες ανάλογα το είδος και αξιολογήστε τα με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα: πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε κάτι από μια κατηγορία; αν δεν θυμάστε, πετάξτε (ή ανακυκλώστε) όλα τα αντικείμενα της κατηγορίας αυτής. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε πέντε μονοδόσεις μουστάρδας ενώ δεν τρώτε ποτέ μουστάρδα, μόνο και μόνο για το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποιος μελλοντικός σας επισκέπτης σας μουστάρδα σε κάποια μελλοντική στιγμή. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο συμβεί (δεν θα συμβεί) θα ζήσετε και εσείς και ο επισκέπτης σας χωρίς την προσθήκη τριών σταγόνων μουστάρδας (που μπορεί και να έχει λήξει μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, αλλά δεν μπορείτε να το ξέρετε γιατί είναι αδύνατον να διαβάσετε τους μικροσκοπικούς αριθμούς στην μικροσκοπική συσκευασία, οπότε για να μην δηλητηριάσετε τον άνθρωπο δεν θα του δώσετε ούτως ή άλλως τη μουστάρδα αυτή). Και, ακόμα και εάν κάποια από αυτά τα πράγματα τα χρησιμοποιείτε, σκεφτείτε εάν πραγματικά τα θέλετε: θέλετε για παράδειγμα να έχετε μια θήκη με χαρτοπετσέτες διαφόρων ειδών, χρωμάτων και ποιοτήτων; αν το γεγονός δεν σας ενοχλεί στην καθημερινότητά σας, τότε μια χαρά, κρατήστε τις και εντάξτε τις στην καθημερινή χρήση. Αν όμως οι παράταιρες χαρτοπετσέτες σας ταράζουν, έστω και λίγο, ίσως είναι καλή ιδέα να τις πετάξετε και να πάρετε ένα πακέτο του είδους που σας αρέσει και σας βολεύει.

Κατηγορία δεύτερη: το αλκοόλ

Είτε πίνετε συχνά αλκοόλ είτε όχι, στο σπίτι σας μάλλον υπάρχουν παραπάνω από ένα μπουκάλια από κάποιο ποτό: δώρα από κάποια γιορτή, κρασιά που αγοράσατε για κάποιο τραπέζι αλλά τελικά δεν τα καταναλώσατε, κάποιο ποτό που πήρατε για κάποιο κοκτέιλ που τελικά δεν άρεσε σε κανέναν, αλλά και σχεδόν τελειωμένα μπουκάλια που δεν πρόκειται να τα βγάλετε μεν, γιατί πώς να βγάλετε ένα μπουκάλι με δύο δάχτυλα αλκοόλ μέσα, αλλά δεν τα πετάτε κι όλας, γιατί προφανώς κάποιος το πίνει αυτό άρα μπορεί να σας χρειαστεί.

Η λύση: ξεφορτωθείτε το

Και πάλι, συγκεντρώστε όλα τα μπουκάλια σε ένα σημείο εκτός κουζίνας και αξιολογήστε τα με ειλικρίνεια, ανά κατηγορία: τι από όλα αυτά θα χρησιμοποιήσετε τους επόμενους 12 μήνες; υπάρχει κάποιο τραπέζι ή μάζωξη που θα κάνετε ή θα πάτε και θα μπορούσατε να δωρίσετε ή να σερβίρετε κάποιο από αυτά; αν η απάντηση είναι ναι, τότε κρατήστε τα για την περίσταση αυτή – καλό είναι να κρατήσετε μία σημείωση στο κινητό σας, ίσως στην υπενθύμιση της περίστασης, ή και να βάλετε στο μπουκάλι ένα καρτελάκι με τις λεπτομέρειες. Αν έχετε αλκοόλ που σας δώρισαν και σκοπεύετε να δωρίσετε αλλού (δεν κρίνουμε), φροντίστε να ελέγξετε εάν στη συσκευασία υπάρχει κάρτα από εκείνον που σας το δώρισε – και εάν έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει σύντομα. Θυμηθείτε ότι τα περισσότερα κρασιά του εμπορίου έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής: δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για παλαίωση και δεν γίνονται όλα καλύτερα όσο περνάει ο χρόνος. Ξεφορτωθείτε όσα φαίνεται να έχουν ίζημα στον πάτο τους, ή έχουν ξεβάψει οι ετικέτες τους. Ξεφορτωθείτε επίσης όσα δεν θυμάστε πότε τα ανοίξατε (ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί κρατάει ως πέντε μέρες στο ψυγείο, ανάλογα το είδος του, προτού αρχίσουν να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του). Τέλος, ξεφορτωθείτε ανοιχτές συσκευασίες άλλων ποτών εάν έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από όταν τα ανοίξατε, ή εάν περιέχουν λιγότερο από μία δόσεις.

Διαβάστε εδώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες και,

καλά ξεκαθαρίσματα!
Η Ντικλατερού 🙂


main image by via Pexels