Είτε τη χρησιμοποιείτε καθημερινά για περίτεχνα γεύματα, είτε μόνο μια στις δέκα για να βράσετε δύο αυγά όταν ντρέπεστε να παραγγείλετε για δέκατη συνεχόμενη ημέρα από το σουβλατζίδικο, η κουζίνα είναι ένας από τους χώρους που μαζεύει εύκολα άχρηστα πράγματα, τα οποία, ακόμα και εάν κρύβονται μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια, δημιουργούν χάος και στο χώρο και στο μυαλό του ιδιοκτήτη της. Και, επειδή ακριβώς έχει τόσα ντουλάπια και συρτάρια, το ακριβές περιεχόμενό της χάνεται σιγά σιγά από το μυαλό και το χάος της γίνεται όλο και πιο ομιχλώδες – και ενοχλητικό, σαν το βουητό από το κλιματιστικό του γείτονα τις πρώτες κρύες νύχτες του χειμώνα. Από την άλλη, μια ξεκαθαρισμένη και τακτοποιημένη κουζίνα καθαρίζεται πιο εύκολα (και να αποθαρρύνει μικρά ζωύφια να βρουν ένα ζεστό σπιτικό ανάμεσα στις σκοτεινές, ακατάστατες γωνιές της) και μπορεί να αποτελέσει αφορμή και έμπνευση για περισσότερα σπιτικά γεύματα ή λιχουδιές.
Αν έχετε καιρό να ξεκαθαρίσετε την κουζίνα σας αλλά η προοπτική ενός γενικού ξεκαθαρίσματος σας γεμίζει άρνηση, ή αν δεν το έχετε ξανακάνει και δεν ξέρετε από που να το πιάσετε, ξεκινήστε με ένα πρώτο, γρήγορο ξεκαθάρισμα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα – ακόμα και εάν το αποτέλεσμα δεν σας γεμίσει όρεξη για πιο σκληρά ξεκαθαρίσματα, θα καταλήξετε εύκολα και γρήγορα με μια κουζίνα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ όταν ξεκινήσατε!
Βήμα πρώτο: εξοπλιστείτε
Θα χρειαστείτε μια σακούλα για τα σκουπίδια και δύο κούτες ή μεγάλες λεκάνες, ή καλάθια, ό,τι σας βρίσκεται πρόχειρο: Θα χρησιμοποιήσετε τη μία για να συλλέξετε προσωρινά τα πράγματα που βρείτε στην κουζίνα και που ανήκουν σε άλλους χώρους, και την άλλη για πράγματα που θα ξεφορτωθείτε αλλά δεν θα πετάξετε στα σκουπίδια (ή / και στην ανακύκλωση).
Θα χρειαστείτε επίσης ένα χρονόμετρο (για παράδειγμα αυτό που έχει το κινητό σας) για να ορίσετε μικρά διαστήματα ξεκαθαρίσματος, 10, 15 ή 20 λεπτών το πολύ, ανάλογα την κουζίνα και το διαθέσιμο χρόνο σας.
Βήμα δεύτερο: επιλέξτε τη διαδρομή σας
Για το γρήγορο αυτό ξεκαθάρισμα θα ακολουθήσουμε μια “γεωγραφική” προσέγγιση, πηγαίνοντας από δεξιά προς τα αριστερά (ή ανάποδα) και από πάνω προς τα κάτω (ή ανάποδα). Διαλέξτε λοιπόν πως θέλετε να κινηθείτε στο χώρο – δεν έχει ιδιαίτερη σημασία από που θα ξεκινήσετε και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε, αρκεί να κινηθείτε με συνέπεια από την μια πλευρά προς την άλλη, χωρίς να παραλείψετε κάποια περιοχή / ντουλάπι / συρτάρι. Η πορεία αυτή θα σας επιτρέψει να κάνετε διαλείμματα και να επανέλθετε εύκολα στο ξεκαθάρισμα μετά.
Βήμα τρίτο: ξεκαθαρίστε γρήγορα και ανελέητα!
Βάλτε το χρονόμετρο για ένα διάστημα 10, 15 ή 20 λεπτών και αφοσιωθείτε στο ξεκαθάρισμα ολοκληρωτικά μέχρι να χτυπήσει: Ξεκινώντας από το πρώτο σημείο της πορείας σας, ψάξτε για πράγματα που είναι για πέταμα ή ανακύκλωση, για πράγματα που ανήκουν σε άλλο σημείο του σπιτιού ή για πράγματα που δεν θέλετε πια και θα τα δωρίσετε. Μην το πολυσκέφτεστε – εμπιστευτείτε την πρώτη σκέψη σας και κινηθείτε γρήγορα:
- πετάξτε τρόφιμα που έχουν λήξει ή έχουν χαλάσει
- πετάξτε μπαχαρικά, τσάγια και καφέδες που έχουν λήξει ή που δεν θυμάστε από πότε τα έχετε: ακόμα και εάν δεν κινδυνεύετε από δηλητηρίαση, η γεύση τους εξασθενεί με το χρόνο και δεν έχει νόημα να σας πιάνουν χώρο. Αν κάτι από τα ληγμένα σας αρέσει ή το χρησιμοποιείτε (μάλλον όχι, αλλιώς λογικά θα το είχατε τελειώσει πριν λήξει), τραβήξτε το μια φωτογραφία με το κινητό σας για να το προσθέσετε αργότερα στη λίστα με τα ψώνια. Μη σταματήσετε για να γράψετε τη λίστα για τα ψώνια, θα έχετε χρόνο αργότερα.
- πετάξτε σφουγγάρια, πετσέτες και απορροφητικά πανιά που είναι λερωμένα, φθαρμένα ή μυρίζουν. Μη ξεχνάτε: οι ειδικοί προτείνουν να αλλάζετε τα σφουγγάρια της κουζίνας κάθε μία με δυο βδομάδες, οπότε αν το δικό σας σάς θυμάται με άλλο κούρεμα, είναι καιρός να το αλλάξετε.
- πετάξτε ή ανακυκλώστε φθαρμένα ή σπασμένα πιατικά και μαχαιροπήρουνα, εκτός και αν κάποιο είναι το αγαπημένο σας και το χρησιμοποιείτε πραγματικά.
- ξεφορτωθείτε πλαστικά δοχεία φαγητού που δεν έχουν πια καπάκι, και καπάκια που δεν καπακώνουν τίποτα, και πλαστικά και χάρτινα δοχεία φαγητού μιας χρήσης που σας έχουν μείνει από κάποιο ντιλίβερι.
- Μια που είμαστε στο κεφάλαιο “ντιλίβερι”, πετάξτε ή ανακυκλώστε μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, μικρές συσκευασίες από σάλτσες, κέτσαπ και μουστάρδες, χαρτοπετσέτες, σακούλες μιας χρήσης, και μενού. Αν κάτι από αυτά πραγματικά χρησιμοποιείτε, αφήστε το στην άκρη για να το οργανώσετε σωστά – αλλά αν πραγματικά το χρησιμοποιούσατε, δεν θα το μαζεύατε στο ξεκαθάρισμα αυτό, έτσι δεν είναι;
- Μαζέψτε ό,τι βρίσκετε και ανήκει σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Ανάλογα με την κουζίνα σας και τη χρήση της από εσάς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, στην κουζίνα σας μπορεί να βρεθούν παιδικά παιχνίδια, ληγμένες πιστωτικές κάρτες, ένα πραγματάκι που κανείς δεν ξέρει τι είναι αλλά μάλλον ανήκει στο μπάνιο, και ένα κουτί με χανζαπλάστ. Βάλτε όλα αυτά τα πράγματα στο κουτί που έχετε για να τα συγκεντρώσετε, αλλά μην σταματήσετε τη δουλειά για να τα πάτε στη θέση τους – θα το κάνετε αργότερα.
- Τέλος, μαζέψτε ό,τι δεν θέλετε μέσα στη κουζίνα σας, ούτε μέσα στο σπίτι σας, αλλά δεν είναι σκουπίδι: συσκευές, εργαλεία και σκεύη που δεν θέλετε και τρόφιμα που δεν έχουν λήξει αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσετε.
Μόλις χτυπήσει το χρονόμετρο, σταματήστε! Κάντε ένα διάλειμμα διάρκειας 7 – 10 λεπτών (βάλτε και πάλι το χρονόμετρο!) και στη συνέχεια, επαναλάβετε ένα διάστημα ξεκαθαρίσματος, μέχρι να τελειώσετε τη διαδρομή σας μέσα στην κουζίνα.
Στο τέλος της επιχείρησης, υπολογίστε 2 ακόμη διαστήματα, περίπου 15 λεπτών: ένα για να βάλετε στη θέση τους τα πράγματα που συλλέξατε από την κουζίνα και που ανήκουν σε άλλο σημείο του σπιτιού και ένα για να πακετάρετε τα πράγματα που θα χαρίσετε (και να βγάλετε έξω σκουπίδια και ανακύκλωση).
Αν η επιχείρησή σας κρατήσει πάνω από μία ημέρες (γιατί διαθέτετε μόνο μια ώρα τη μέρα γι αυτή τη δουλειά γιατί έχετε πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνετε, και μπράβο σας), βάλτε ένα αυτοκόλλητο (ή και ένα από τα χανζαπλάστ που εντοπίσατε) στο σημείο που σταματήσατε για να ξέρετε από που θα ξεκινήσετε την επόμενη, και κρατήστε χρόνο στο τέλος κάθε μέρας για να αδειάσετε τις δύο κούτες σας και να βγάλετε έξω σκουπίδια και ανακύκλωση.
Αυτό ήταν! Τώρα η κουζίνα σας είναι καλύτερη απ’ όσο έχει υπάρξει εδώ και καιρό!
Μπράβο σας!
Η Nτικλατερού 🙂
Main image by Karolina Grabowska via Pexels

